Imker Weetjes en Rauwe Honing Biologische bestrijding
Waarom "Rauwe Honing" ?
De samenstelling van honing bestaat uit ongeveer 70% snelle suikers, glucose, sacharose en fructose die allemaal snel en gemakkelijk door ons lichaam op te nemen zijn. De overige 30% bestaat uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), vitaminen (met name uit de B groep), eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren (met conserverende eigenschappen), enzymen, koolhydraten, hormonen , allemaal broodnodig voor onze algemene gezondheid en rauwe honing levert daarom een stevige bijdrage in het onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem en onze fysieke conditie
Ook heeft "rauwe" of wilde honing een sterk antibiotische, antischimmel, antivirale en anti parasitaire werking en is men tegenwoordig, met name vanwege de antibiotische werking veel aan het experimenteren met o.a. Manukahoning-in ziekenhuizen in bijvoorbeeld Tilburg. Het is gebleken dat deze fantastische honingsoort in staat is gebleken de zogenaamde superbugs te bestrijden, waarvan bleek dat alle synthetische antibiotica hier niet meer toe in staat waren en men min of meer gedwongen werd met meer natuurlijke middelen te gaan experimenteren en werken.
De antibiotische werking van honing heeft tevens een verlichtend en positief effect op een enorme waslijst aan meer en minder bekende ziektes zoals:
miltvuur, difterie, sinusitis, longontsteking, tuberculose, tyfus, dysenterie, karbonkels, impetigo, kraamvrouwenkoorts, roodvonk, keelpijn en cholera. Ook heeft honing een zeer positieve uitwerking op onze lichaamshuid, dit omdat het zeer sterke vochthoudende eigenschappen bezit en hierdoor een jongere, gezondere en elastischere huid wordt behouden tot op zelfs zeer hoge leeftijd.
Mensen die veel honing en andere bijenproducten consumeren zien er dan ook over het algemeen jonger uit dan hun leeftijdsgenoten die dit middel niet in hun dagelijkse voeding nuttigen.
Naast deze kwaliteit is honing een middel wat ook uitwendig op de huid kan worden aangebracht voor het bestrijden van huidinfecties, dit omdat het ook sterke antiseptische kwaliteiten bezit. Het heeft een verlichtend en helend effect op bijvoorbeeld schaafwonden, abcessen, brandwonden, winterhanden- en voeten, tepelkloven, snijwonden, diabetische voet ulcera, fistels en grote septische- en chirurgische wonden.
Veelal is rauwe honing gemakkelijk met een zwachtel aan te brengen op het desbetreffende huidprobleem
"Rauwe Honing" : Een wonder uit de Natuur!
Het ontstaan van honing begint allemaal in een van de prachtige bloemenvelden waar de honingbijen nectar zuigen uit de aanwezige bloemkelken. Met de nectar in hun honingblaas vliegen ze terug naar de bijenkorf, waar de werkbijen de nectar opzuigen en erop kauwen. Door dit proces worden grote hoeveelheden enzymen toegevoegd en stijgt de voedingswaarde van honing aanzienlijk. Enzymen zetten nectar om in enkelvoudige suikers en deze enzymen zullen er in een later stadium ook voor zorgen dat de nectar zich transformeert tot honing. Dit stadium noemen we het fermentatiestadium. Uiteindelijk spuiten de bijen de nectar in de honingraten waar het wordt opgeslagen als voedsel voor
de kolonie om van te leven. Vervolgens dikken de bijen de oplossing in tot honing. Honing bevat dus natuurlijke, suikers, maar daarnaast ook allerlei stoffen die in planten aanwezig zijn, zoals vitaminen en mineralen. Die verschillende plantaardige stoffen bepalen voor het overgrote deel de smaak van
de verschillende soorten honing. Ook bevat honing naast enzymen een grote verscheidenheid aan stuifmeel, ongeveer 30 mg per kg honing. Tot slot wordt elke met honing gevulde cel afgedekt met een propje bijenwas. om ze de voorraad te beschermen en preserveren voor latere consumptie voor de kolonie.
Rauwe, ook wel wilde honing genoemd, is een zeer diverse voedingsbron, zoetstof en dit wondermiddel bestaat uit het verzamelde pollen van soms enkele duizenden tot tienduizenden soorten flora.
Honing in z’n rauwe of biologische vorm is een heerlijke delicatesse en een absolute godenspijs voor
de echte liefhebbers.
Antibioticum
Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen. Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het, in wezen oeroude, gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing
Honingweetje
Hoe smaakt honing?
Heidehoning
Pittige smaak, lekker op brood, bij veel oudere mensen de honing die hun het meest bekend is van vroeger. Je moet er wel van houden.
Linde(bloesem)honing
Erg populair, blijft vrij lang vloeibaar, lekker om in gebak te verwerken, lekker in de thee of in warme melk voor het slapen, smaakt naar pepermunt vrij pittig, ook goed om een lepeltje in de mond te laten smelten bij keelklachten.
Fruit(bloesem)honing
Frisse iets zurige smaak, je proeft als het ware de appels, kersen of perenbloesem.
Koolzaadhoning
Neutrale smaak niet zo scherp, kinderen vinden deze vaak lekker. Kristalliseert snel.
Bloemenhoning
Hoe donkerder hoe pittiger, in het voorjaar wat lichter van kleur dan in de zomer. Voor diegene die wel honing lust maar niet van aparte smaak houdt. Iedere dag gebruiken helpt mensen om een afweer tegen hooikoorts op te bouwen.
Crèmehoning
Is honing die langdurig geroerd is. Deze blijft hierdoor smeerbaar en wordt niet hard, kun je lekker dik op de boterham smeren.
Wilgen(bloesem)honing
Door de bijen verzameld op de wilgenkatjes, heerlijk zacht van smaak, laat zich goed mengen met andere honingsoorten waardoor deze zacht en smeerbaar blijven.
Om honing te verkopen en te verwerken dient het te voldoen aan een aantal criteria.honing aan te schaffen. Wel kunt u om te zoeken naar een imker in de buurt.
Biologische Honing uit Nederland
Nederlandse imkers kunnen ook biologische honing gaan produceren. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een voorstel voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland goedgekeurd. Daarmee is vanaf 2016 ook bio-honing van Nederlandse makelij te verkrijgen.?
Oudste zoetstof
Dijksma: “Honing is onze oudste natuurlijke zoetstof en straks ook biologisch van eigen bodem. Nederlandse imkers zien er gelukkig brood in, want consumenten vragen steeds meer om biologische producten. Daarmee ontstaat ook een gelijk speelveld met ons omringende landen, waar biologische honingproductie al is toegestaan.”
Spontane vegetatie
Nederlandse imkers hebben bij Skal (certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector) een verzoek ingediend om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te maken. De Europese verordening voor productie van bio-honing stelt strenge eisen aan biologische imkers. Dit betekent onder meer dat bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van 3 kilometer voor het grootste deel bestaan uit biologische gewassen of ‘spontane vegetatie’ (maaien, snoeien en begrazen) waarop geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Die gebieden moeten door de imkers in kaart worden gebracht, zodat zij kunnen aantonen dat aan de eisen wordt voldaan.
Kasten van hout en stro
Daarnaast moeten de bijenkasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro. Ook geldt biologische bijvoeding voor bijen als voorwaarde en dient de was om de raatbouw te structureren zuiver te zijn. De honing mag biologisch worden genoemd nadat de voorschriften minstens een jaar zijn nageleefd.
Controle
Skal controleert imkers die biologische honing willen produceren. In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Meer informatie is te vinden op de website van Skal; www.skal.nl
Overige eisen
Biologisch imkeren gaat natuurlijk niet alleen over het gebied rondom de bijenkast. Ook natuurlijk materiaalgebruik, natuurlijk leefgedrag (het niet-knippen van de vleugels van de koningin) en biologische bijvoeding maken er onderdeel van uit. Wilt u alles lezen over de eisen aan de biologische imkerij? Lees dan het informatieblad Biologische Bijenhouderij.
Honing bestaat uit nectar van bloemen, suikers, mineralen en sporenelementen van plantensap. De bij maakt van die nectar honing door het overtollige vocht te laten verdampen en enzymen toe te voegen.
Honing kan wit of geel zijn, maar ook amberkleurig of donkerbruin – afhankelijk van de nectar die de bijen gebruikten om de honing te maken.
Soms wordt water of meel toegevoegd om honing aan te dikken. Om te testen of je honing wel zuiver is, laat je een druppel op een bord vallen. Blijft die druppel op zijn plaats, dan heb je goede honing. Loopt hij uit elkaar, dan is het mis.
Honing lost slijmen op, doordat de suikers erin vocht aantrekken en de etherische oliën de slijmen vervolgens verdunnen. Bovendien zou het bacterieremmende eigenschappen bevatten. Daarom wordt gezegd dat het helpt bij een zere keel of verkoudheid.
Je mag honing niet verhitten boven 45°C, want dan gaat alle geneeskundige kracht en veel van de smaak verloren. Wacht dus beter tot je thee of melk wat afgekoeld is, voor je een lepel honing toevoegt. Hetzelfde geldt voor licht. Als je honing bewaart op een te lichte plaats, gaan zowel zijn kleur als ontsmettende werking verloren.
Vloeibare honing versuikert snel. Versuikerde honing is niet slecht, maar kan lastig te smeren zijn. Je kan hem gelukkig gemakkelijk opnieuw vloeibaar maken, door de pot au bain-marie op te warmen (40°C, niet meer!). En versuikering voorkomen doe je door regelmatig in de pot te roeren (lees: regelmatig van de honing te eten ;)).
Propolis is anti-bacterieel en wordt ook wel natuurlijke antibiotica genoemd. Bijen gebruiken propolis zelf om de kast steriel te houden. Deze zalf wordt o.a. gebruikt bij:
- Acne
- Schimmels
- Eczeem
- Gordelroos
- Psoriasis
- Kneuzingen
- Diverse andere huidaandoeningen
Hoewel veel klanten baat hebben bij het gebruik van propoliszalf is hetgeen geregistreerdgeneesmiddel in de gezondheidszorg en kan deze zalf dan ook niet zomaar als algehele vervanger van andere medicijnen worden gezien.
Belangrijk
Het kopen van (biologische) en honing is het probleem dat zij de .
Varroamijt met giftige stofjes behandelen dus pas op.
Mijn hogingen zijn zuiver niet verhit en rauw dit Betekent grof gezeefd daar door kleine was stuifmeel in de honing zit en super gezond is
Bio bestrijding
DE VARROAMIJT BESTRIJDEN MET ROOFMIJTEN
Het bestrijden van Varroamijten gebeurt veelal met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen hebben effect maar hebben ook een negatieve invloed op de bijen. Biologische bestrijding is een betere weg en hiervoor kunt u roofmijten gebruiken. De roofmijt. is een natuurlijk vijand van de Varroa mijten en richt zich alleen op de bestrijding van de mijten en niet op de bijen.
De roofmijt gaat als volgt te werk, hij benadert de Varroa mijt en steekt deze met zijn snuit. De roofmijt dient de Varroamijt gif toe waardoor de Varroamijt sterft. Zodra de Varroamijt dood is zal de roofmijt lichaamssappen uit de mijt zuigen als zijnde voedsel, daarna gaat de hongerige roofmijt op zoek naar nieuwe prooien.
Belangrijk voor een goede bestrijding is het creëren van een aangename plaats voor de roofmijten. Als de roofmijten een habitat hebben waar ze kunnen wonen dan volgt de bestrijding vanzelf. De roofmijten zoeken de Varroa mijten actief op. Als de Varroa mijten gestoken zijn en naar beneden vallen kruipen de roofmijten er direct bovenop. Als de bijen de kast binnen komen kruipen de roofmijten ook op de bijen en bestrijden de Varroa mijten daar, zodoende geraken de roofmijten ook in het warme centrum van de kast. In sommige gevallen zoeken de bijen de roofmijten zelfs op. Ze weten dat ze in de buurt van de roofmijten geen last hebben van de Varroa mijten. Enkele tips op een rij:
hooikoorts zorgen
Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat melden onder andere De Natuurkalender en de Wageningen University op de website Nature Today.
Het gaat om pollen van hazelaars en elzen. Deze zijn nu al in bloei door de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Ook nu nog is het relatief warm voor de tijd van het jaar.hooikoorts zorgen
Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat melden onder andere De Natuurkalender en de Wageningen University op de website Nature Today.
Het gaat om pollen van hazelaars en elzen. Deze zijn nu al in bloei door de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Ook nu nog is het relatief warm voor de tijd van het jaar.
en wij hebben daar wat voor streekhoning en pollen dan heft u geen last daar van
Voordelen van bijenpollen . Geeftveel kracht en energie . Vermindert de gevoeligheid voor hooikoorts
Stimuleert bij afvallen
Help bij dramproblemen
het lichaam
Stimuleert groei en herstel van huid haar en nagels
Herkomst honing
Hoeksche Waardse Honing.nl van Imkerij Stoelenmatterij tschuurtje.
Zoekt u een interessante spreker voor een verengingsavond, ook voor organisaties buiten de bijenhouderij, uitkomst bieden.