Imkeren

Honing is een 100% natuurproduct, dat niet door de mens kan worden nagemaakt. Honing bevat namelijk hele specifieke enzymen met bewezen heilzame werking. Bijen komen op de nectar van bloemen af. Ze nemen de nectar op in hun honingblaas en voegen er via klierafscheiding stoffen aan toe. Dit proces noemt men fermentatie. Deze stoffen zijn de cruciale enzymen die de nectar tot honing maken. Zonder dit fermentatie proces zou het slechts een zoete substantie zijn, maar beslist geen honing. Nectar heeft een suikergehalte van gemiddeld 10 tot 25%, afhankelijk van de soort plant/bloem. Het suikerpercentage van honing zal veel hoger zijn. De bijen dikken de nectar in tot honing met een suikergehalte van ruim 80%. Bijen vliegen over het algemeen vast op een bepaalde bloemsoort. Als die massaal aanwezig is, kan er een naam aan de honing worden gegeven, bijvoorbeeld koolzaadhoning. Dan moet de honing voor minstens 45% afkomstig zijn van koolzaadnectar. De afkomst van de nectar bepaalt ook de kleur van de honing. Bovendien geldt over het algemeen dat donkere honing een sterkere smaak heeft dan lichte.

 

Op deze foto ziet U een leeggeslingerde honingkamerraam. Nadat de honing eruit is geslingerd kan het raam teruggeplaatst worden in de kast.

 

Je kunt als imker bijen houden in een kast of een korf. Een korf is gemaakt van stro. Terwijl je in een kast gebruik maakt van zogenaamde ramen bouwen de bijen raten in een korf zonder ramen. Het houden van bijen in kasten is handiger voor de imkeringrepen en voor het houden van grote volken, die nodig zijn voor het oogsten van honing. Een korf levert over het algemeen minder honing op als een kast.

 

Met behulp van het rookapparaat worden de bijen bedwelmd. In het rookapparaat bevind zich de zogenaamde bijentabak.

 

In deze honingslinger passen 3 broedramen of 6 honingkamerramen. Bij het slingeren zal de honing tegen de wand geslingerd worden waarna de zwaartekracht de honing naar de bodem laat lopen.

 

Als de bijen een baard vormen dan is dat het teken dat een bijenvolk op het punt staat te gaan zwermen. Mocht u ooit ergens een zwerm aantreffen dan komen wij graag langs om de zwerm op te halen.