Imker Weetjes en Rauwe Honing Biologische bestrijding

 

Waarom "Rauwe Honing" ?

De samenstelling van honing bestaat uit ongeveer 70% snelle suikers, glucose, sacharose en fructose die allemaal snel en gemakkelijk door ons lichaam op te nemen zijn. De overige 30% bestaat uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), vitaminen (met name uit de B groep), eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren (met conserverende eigenschappen), enzymen, koolhydraten,  hormonen , allemaal broodnodig voor onze algemene gezondheid en rauwe honing levert daarom een stevige bijdrage in het  onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem en onze fysieke conditie

Ook heeft "rauwe" of wilde honing een sterk antibiotische, antischimmel, antivirale en anti parasitaire werking en is men tegenwoordig, met name vanwege de antibiotische werking veel aan het experimenteren met o.a. Manukahoning-in ziekenhuizen in bijvoorbeeld Tilburg. Het is gebleken dat deze fantastische honingsoort in staat is gebleken de zogenaamde superbugs te bestrijden, waarvan bleek dat alle synthetische antibiotica hier niet meer toe in staat waren en men min of meer gedwongen werd met meer natuurlijke middelen te gaan experimenteren en werken.

De antibiotische werking van honing heeft tevens een verlichtend en positief effect op een enorme waslijst aan meer en minder bekende ziektes zoals: 
miltvuur, difterie, sinusitis, longontsteking, tuberculose, tyfus, dysenterie, karbonkels, impetigo, kraamvrouwenkoorts, roodvonk, keelpijn en cholera. Ook  heeft honing een zeer positieve uitwerking op onze lichaamshuid, dit omdat het zeer sterke vochthoudende eigenschappen bezit en hierdoor een jongere, gezondere en elastischere huid wordt behouden tot op zelfs zeer hoge leeftijd. 

Mensen die veel honing en andere bijenproducten consumeren zien er dan ook over het algemeen jonger uit dan hun leeftijdsgenoten die dit middel niet in hun  dagelijkse voeding nuttigen.
Naast deze kwaliteit is honing een middel wat ook uitwendig op de huid kan worden aangebracht voor het bestrijden van huidinfecties, dit omdat het ook sterke antiseptische kwaliteiten bezit. Het heeft een verlichtend en helend effect op bijvoorbeeld schaafwonden, abcessen, brandwonden, winterhanden- en voeten, tepelkloven, snijwonden, diabetische voet ulcera, fistels en grote septische- en chirurgische wonden. 

Veelal is rauwe honing gemakkelijk met een zwachtel aan te brengen op het desbetreffende huidprobleem

"Rauwe Honing" : Een wonder uit de Natuur!

Het ontstaan van honing begint allemaal in een van de prachtige bloemenvelden waar de honingbijen nectar zuigen uit de aanwezige bloemkelken. Met de nectar in hun honingblaas vliegen ze terug naar de bijenkorf, waar de werkbijen de nectar opzuigen en erop kauwen. Door dit proces worden grote hoeveelheden enzymen toegevoegd en stijgt de voedingswaarde van honing aanzienlijk. Enzymen zetten nectar om in enkelvoudige suikers en deze enzymen zullen er in een later stadium ook voor zorgen dat de nectar zich transformeert tot honing. Dit stadium noemen we het fermentatiestadium. Uiteindelijk spuiten de bijen de nectar in de honingraten waar het wordt opgeslagen als voedsel voor 
de kolonie om van te leven. Vervolgens dikken de bijen de oplossing in tot honing. Honing bevat dus natuurlijke, suikers, maar daarnaast ook allerlei stoffen die in planten aanwezig zijn, zoals vitaminen en mineralen. Die verschillende plantaardige stoffen bepalen voor het overgrote deel de smaak van 
de verschillende soorten honing. Ook bevat honing naast enzymen een grote verscheidenheid aan stuifmeel, ongeveer 30 mg per kg honing. Tot slot wordt elke met honing gevulde cel afgedekt met een propje bijenwas. om ze de voorraad te beschermen en preserveren voor latere consumptie voor de kolonie.

Rauwe, ook wel wilde honing genoemd, is een zeer diverse voedingsbron,  zoetstof en dit wondermiddel bestaat uit het verzamelde pollen van soms enkele duizenden tot tienduizenden soorten flora. 
Honing in z’n rauwe of biologische vorm is een heerlijke delicatesse en een absolute godenspijs voor 
de echte liefhebbers.

Antibioticum

Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum. Dit komt onder andere door de hoge concentratie aan suiker en het voorkomen van waterstofperoxide, dat door een suikerafbrekend enzym in de honing wordt aangemaakt. Verder bevat honing ook een antibacteriële proteïne, die ook een functie in het afweersysteem van bijen vervult. Op de huid zou hij echter wel soelaas kunnen brengen. Er wordt tegenwoordig om die reden dan ook klinisch onderzoek gedaan naar het, in wezen oeroude, gebruik van honing ter bevordering van de wondgenezing

Honingweetjes

Honing bestaat uit nectar van bloemen, suikers, mineralen en sporenelementen van plantensap. De bij maakt van die nectar honing door het overtollige vocht te laten verdampen en enzymen toe te voegen.

Honing kan wit of geel zijn, maar ook amberkleurig of donkerbruin – afhankelijk van de nectar die de bijen gebruikten om de honing te maken.

Soms wordt water of meel toegevoegd om honing aan te dikken. Om te testen of je honing wel zuiver is, laat je een druppel op een bord vallen. Blijft die druppel op zijn plaats, dan heb je goede honing. Loopt hij uit elkaar, dan is het mis.

Honing lost slijmen op, doordat de suikers erin vocht aantrekken en de etherische oliën de slijmen vervolgens verdunnen. Bovendien zou het bacterieremmende eigenschappen bevatten. Daarom wordt gezegd dat het helpt bij een zere keel of verkoudheid.

Je mag honing niet verhitten boven 45°C, want dan gaat alle geneeskundige kracht en veel van de smaak verloren. Wacht dus beter tot je thee of melk wat afgekoeld is, voor je een lepel honing toevoegt. Hetzelfde geldt voor licht. Als je honing bewaart op een te lichte plaats, gaan zowel zijn kleur als ontsmettende werking verloren.

Vloeibare honing versuikert snel. Versuikerde honing is niet slecht, maar kan lastig te smeren zijn. Je kan hem gelukkig gemakkelijk opnieuw vloeibaar maken, door de pot au bain-marie op te warmen (40°C, niet meer!). En versuikering voorkomen doe je door regelmatig in de pot te roeren (lees: regelmatig van de honing te eten ;)).

Propolis is anti-bacterieel en wordt ook wel natuurlijke antibiotica genoemd. Bijen gebruiken propolis zelf om de kast steriel te houden. Deze zalf wordt o.a. gebruikt bij:

Hoewel veel klanten baat hebben bij het gebruik van propoliszalf is hetgeen geregistreerdgeneesmiddel in de gezondheidszorg en kan deze zalf dan ook niet zomaar als algehele vervanger van andere medicijnen worden gezien.

 

 

Belangrijk

Het kopen van (biologische) en honing  is het probleem dat zij de .

Varroamijt met giftige stofjes behandelen dus pas op.

Mijn hogingen zijn zuiver niet verhit en rauw dit Betekent grof gezeefd daar door kleine was stuifmeel in de honing zit en super gezond is   

 Bio bestrijding

DE VARROAMIJT BESTRIJDEN MET ROOFMIJTEN

Het bestrijden van Varroamijten gebeurt veelal met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen hebben effect maar hebben ook een negatieve invloed op de bijen. Biologische bestrijding is een betere weg en hiervoor kunt u roofmijten gebruiken. De roofmijt. is een natuurlijk vijand van de Varroa mijten en richt zich alleen op de bestrijding van de mijten en niet op de bijen.

De roofmijt gaat als volgt te werk, hij benadert de Varroa mijt en steekt deze met zijn snuit. De roofmijt dient de Varroamijt gif toe waardoor de Varroamijt sterft. Zodra de Varroamijt dood is zal de roofmijt lichaamssappen uit de mijt zuigen als zijnde voedsel, daarna gaat de hongerige roofmijt op zoek naar nieuwe prooien.

Belangrijk voor een goede bestrijding is het creëren van een aangename plaats voor de roofmijten. Als de roofmijten een habitat hebben waar ze kunnen wonen dan volgt de bestrijding vanzelf. De roofmijten zoeken de Varroa mijten actief op. Als de Varroa mijten gestoken zijn en naar beneden vallen kruipen de roofmijten er direct bovenop. Als de bijen de kast binnen komen kruipen de roofmijten ook op de bijen en bestrijden de Varroa mijten daar, zodoende geraken de roofmijten ook in het warme centrum van de kast. In sommige gevallen zoeken de bijen de roofmijten zelfs op. Ze weten dat ze in de buurt van de roofmijten geen last hebben van de Varroa mijten. Enkele tips op een rij:

hooikoorts zorgen

 Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat melden onder andere De Natuurkalender en de Wageningen University op de website Nature Today.

Het gaat om pollen van hazelaars en elzen. Deze zijn nu al in bloei door de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Ook nu nog is het relatief warm voor de tijd van het jaar.hooikoorts zorgen
Mensen die last hebben van hooikoorts moeten nu al rekening houden met pollen. Dat melden onder andere De Natuurkalender en de Wageningen University op de website Nature Today.
Het gaat om pollen van hazelaars en elzen. Deze zijn nu al in bloei door de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Ook nu nog is het relatief warm voor de tijd van het jaar.
en wij hebben daar wat voor streekhoning en pollen dan heft u geen last daar van                       

 Voordelen van bijenpollen .                                                                                                                                                   Geeftveel kracht en energie .                                                                                                  Vermindert de gevoeligheid voor hooikoorts

Stimuleert bij afvallen

Help bij dramproblemen                   

 het lichaam

Stimuleert groei en herstel van huid haar en nagels

 

  Herkomst honing

Hoeksche Waardse Honing.nl van Imkerij Stoelenmatterij tschuurtje. 

Zoekt u een interessante spreker voor een verengingsavond, ook voor organisaties buiten de bijenhouderij,  uitkomst bieden.