Bijenbrood

Categorie: Gezondheid

Meer over bijenbrood

Bijenbrood is gemaakt van stuifmeel dat door de bijen verzameld is. Stuifmeel (pollen) van de meeldraden van bloemen wordt door de bijen van de haren van hun borststuk gekamd, gemengd met speeksel en in de vorm van stuifmeelklompjes aan de achterpootjes naar de korf of kast gebracht. Het wordt daar door de huisbijen met de bovenkant van de kop in de cellen gestampt, onder toevoeging van een kleine hoeveelheid honing, speeksel, maagsap en bijenwas. Het stuifmeel in de raat ondergaat verschillende scheikundige processen door de werking van de enzymen uit speeksel en maagsap, micro-organismen, vocht en de temperatuur in de bijenkorf (35-36°C) en rijpt in twee weken tot het zogenaamde bijenbrood. Het is de bron van eiwitten, vetten, micro-elementen en vitamines voor de bijen en tevens het meest complete voedingsmiddel en de grondstof voor de bijenmelk en koninginnegelei die de jonge voedster bijen maken met behulp van klier sappen in hun kop. Hierdoor wordt het nog beter verteerbaar en worden er nog meer bijen stoffen aan toegevoegd. In deze vorm wordt het aan de jonge larfjes verstrekt.

Samenstelling bijenbrood  25 gram

De samenstelling van bijenbrood verschilt enigszins van die van pollen. Het heeft een hogere zuurgraad lagere pH) door de aanwezigheid van melkzuur en vitamine C (ascorbinezuur). De hoeveelheid melkzuur is zes maal zo hoog als in stuifmeel. Deze zuurte van bijenbrood zorgt ervoor dat het, door de remming van schimmels en andere micro-organismen, zelfconserverend is en niet muf wordt. Bijenbrood bevat minder koolhydraten en méér gemakkelijk assimileerbare eiwitten dan het oorspronkelijke stuifmeel en heeft tevens een hoger gehalte aan vetoplosbare vitamines zoals E en K.

De combinatie van verschillende biologisch actieve stoffen maakt bijenbrood werkzaam bij de preventie en behandeling van verschillende ziektes. Het hoge gehalte B-vitamines in bijenbrood is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, voor het functioneren van het zenuwstelsel en voor het stimuleren van de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Zowel bijenbrood als pollen hebben een positief effect op het immuun- en antioxidant systeem van gezonde en zieke mensen. Het heeft antibacteriële, antivirus en koorts remmende eigenschappen en stimuleert weefsel groei en -herstel. Het innemen van bijenbrood kan de fysieke prestatie van sporters vergroten en bij ouderen de kwaliteit van leven verbeteren. Bijenbrood stimuleert de eetlust en zorgt voor een hoog energieniveau. Het heeft een prettig kalmerende werking, is rustgevend en vertraagt het verouderingsproces. Bijenbrood is een natuurproduct, ofwel een apitherapie-product, en zeer waardevol voor kinderen en volwassenen.

Bijenbrood wordt aanbevolen bij bloedarmoede, hepatitis, diabetes en stoornissen in het spijsverteringskanaal, zoals colitis, obstipatie en diarree die resistent is tegen behandeling met antibiotica. Het verlaagt de cholesterolspiegel, verbetert het lipidenpatroon en is bloedzuiverend, verbetert de gal- en leverfunctie alsmede de bloeddruk. Bijenbrood wordt evenals honing aanbevolen ter voorkoming van prostaat klachten. Bijenbrood kan gegeten worden bij algehele uitputting en bij herstel na een operatie en is goed bij ‘stress’, depressie, geheugen- en concentratieverlies.

Aanbevolen gebruik als voedingssuppelement, Kuur applicatie met de dagelijkse inname van 1-2 theelepels bijenbrood, Langzaam oplossen in de mond


Bijenbrood

De bijen bewerken het stuifmeel door er enzymen aan toe te voegen. Deze komen deels uit speciale klieren en deels uit de nectar die ze toevoegen. Zo ontstaat het bijenbrood dat ze met hun kop in de cellen persen als voedsel voor de larve en jonge bijen. Daar vinden omzettingsprocessen plaats waardoor dit bijenbrood nog veel rijker is dan stuifmeel.

 

Koolhydraten

30-50%

Proteïnes

5-40%

Organische zuren

5%

Nucleïnezuur

2%

Etherische oliën, Flavonoïden

 

Vitamines en sporenelementen

 

ca. 1000 enzymen

 

Hormone (ß-estradiol en oestron)

 

Eigenschappen

Bijenbrood heeft dezelfde eigenschappen als bijenpollen:

  • Algemeen ondersteunend hoogwaardig voedingssupplement
  • Ondersteunen de lever
  • Versterken het zicht
  • Verbeteren de vetstofwisseling
  • Leveren essentiële aminozuren (ook bij verminderde eetlust na ziekte kan hiermee in de eiwitbehoefte voorzien worden)
  • Verbeteren concentratie-, prestatie- en leervermogen
  • Versterken het immuunsysteem
  • Ondersteunen het urogenitaalsysteem, in het bijzonder de prostaat
  • Stimuleren de vertering (bij verstopping of na het eten)
  • Goede verzorging met vitaminen en sporenelementen
  • Remt de eetlust tot 20% en is hiermee een prima afslankmiddel
  • Vermindert symptomen van de menopauze

Toepassingen

Bijenbrood is vooral aan te raden wanneer pollen niet goed verdragen worden. Voor de rest zijn de indicaties hetzelfde als bij Bijenpolen. Bijenbrood kan zonder verdere bereiding opgegeten worden. Het is zeer geschikt voor kinderen, die het als kleine bonbons kunnen eten. Ook kan het gemengd worden met honing Hoeksche Waardse Honing.nl van Imkerij Stoelenmatterij tschuurtje. wwwtschuurtje.nl

 

  Afhalen zonder verzend kosten 3297BS Puttershoek weel even bellen  voor 06 50656132 opening  Singel 15

Ook mijn honing verkoop

 bij de plus in Klaaswaal aan de Voorstraat 34

En Blijdorp Dierenwinkel van Koetsveldlaan 2c Westmaas

En Boerderij De Kikkershoek in Mijnsheerenland Maasweg 3

€17.50